Kun sattuu, meillä tapahtuu!

Sporttiturva

Sporttiturva on voimassa 13-v. ja nuoremmille lisenssinhaltijoille (s. 2006 ja myöhemmin) seuraavissa lajiin liittyvissä tilanteissa:
 ottelu/kilpailu/turnaus
 harjoitus, joka on lajille ominaista tai valmennusohjelman mukaista
– kilpailumatkalla ja koulutus-, liikunta- sekä valmennusleirillä koko ajan sekä näihin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin enintään 3 kuukauden pituisilla matkoilla. Sporttiturva on voimassa myös muiden lajiliittojen alaisissa urheilulajeissa.

Mikäli joudut käyttämään Sporttiturvan vakuutusta, Pohjola Vakuutuksen lääkärikumppanit Tampereen alueella ovat Pohjola Sairaala (ortopedia, p. 
0100 5225) ja Suomen Terveystalo (p. 030 6000). Sporttiturva on voimassa myös muiden lajiliittojen alaisissa urheilulajeissa.

1. Hakeudu Kelakortti mukanasi hoitoon. OP:n lääkärikumppanit löydät sinulta vahinkoapu.op.fi. Suosittelemme hoidattamaan ortopediset vammat Pohjola Terveyden toimipisteissä Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Turussa.
2. Pohjola Terveydessä korvaushakemuksen tekeminen onnistuu sairaalan korvauspisteellä sen aukioloaikana. Saat korvauspäätöksen saman tien. Jos vahinko on korvattava, maksat käynnistä ainoastaan vakuutukseen mahdollisesti kuuluvan hoitokorvauksen omavastuuosuuden.
3. Muilla kumppanilääkäreillä maksa lääkärikulut ensin itse ja tee korvaushakemus OP:n verkkopalvelussa tai OP-mobiilissa. Tarvitset hakemuksen tekemiseen OP:n tai muun pankin verkkopankkitunnukset ja tiedot korvattavista kuluista. Sinun ei tarvitse lähettää kuitteja tai muita asiakirjoja, mutta pidä ne tallessa puolen vuoden ajan – kysymme niitä tarvittaessa. Saat korvauspäätöksen postitse.

 

Tavoitteena terve urheilija


Olipa kyseessä sitten huipulle tähtäävä juniori tai liikunnan ilosta lajia harrastava nuori, on tärkeää, että urheilullisen elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa. Ravinto, levon ja liikunnan oikea suhde sekä riittävä uni ovat urheilullisen elämän tukipilarit.


Dextra Urheilu- ja Tapaturmaklinikka on Lempäälän Kisa Yleisurheilun kumppani urheilijan terveydenhuollon saralla. Lempäälän Kisa Yleisurheilun urheilijoilla on käytössään urheilijan terveyteen erikoistunut sairaanhoitaja, joka ohjaa ja neuvoo kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa sekä tarvittaessa varaa ajan urheilijan puolesta sekä oma vastuulääkäri, jonka puoleen voi kääntyä kaikissa terveysongelmissa.


Lisää terveitä harjoituspäiviä


Mikäli nuori tähtää huipulle, vaatii se ahkeraa aherrusta. Terveiden harjoituspäivien osuus tulisi varmistaa huolehtimalla kokonaisvaltaisesti nuoren terveyden eri osa-alueista. Kehitystä ei tapahdu, mikäli harjoittelu on liian yksipuolista, lepopäiviä ei ole tarpeeksi suhteessa treenipäiviin, eikä nuoren elimistö pääse palautumaan ja kehittymään levon aikana. Rakennusaineet eli terveellinen ja säännöllinen ruokavalio auttavat pyrkimyksessä kohti huippua. Terve urheilija on kaiken ydin. Lisää tietoa urheilija terveydestä.


Liikuntaa kannattaa harjoittaa monipuolisesti


Monipuolinen liikunta takaa tasapainoisen kehityksen ja vahvistaa nuorta urheilijaa kauttaaltaan. Liikkuvuudesta huolehtiminen ja lihasten vahvistaminen ovat avainasemassa rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä. Oikeat liikeradat eli käytännössä suoritustekniikka merkitsevät myös paljon, kuten myös harjoituksen ja palautumisen suhde. Elimistölle pitää antaa mahdollisuus palautua ja vahvistua rasituksen jälkeen.


Alkuverryttelyn tärkeydestä


Alku- ja loppuverryttelyn tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Tutkimusten mukaan urheilu ilman lämmittelyä nostaa loukkaantumisriskiä. Varsinkin intensiivisissä harjoituksissa lisääntyy lihasrevähdysten ja nyrjähdysten riski, jos hermosto ja lihaksisto eivät ole vielä hereillä. Lämmittely on oikeiden liikeratojen ja kehon hallintaa. Lämmittely herättelee hermostoa tulevaan ja lisää liikkeiden taloudellisuutta, kun ne opitaan tekemään oikein - keho kuormittuu enemmän, jos sen riuhtaisee kylmiltään liikkeelle. Oikein tehty lämmittely parantaa myös suorituskykyä.


Jäähdyttele kunnolla


Palautumista nopeuttava huolella tehty jäähdyttely on erityisen tärkeää esimerkiksi intervallijuoksutreenien jälkeen, joissa muodostuu paljon aineenvaihdunnan jälkituotteita. Hyvää jäähdyttelyä on esimerkiksi kevyt hölkkä tai pyöräily. Tärkeää jäähdyttelyssä on, että verenkierto pysyy yllä ja maitohapot lähtevät pois kehosta. Jäähdyttelyn tekemättä jättäminen kerryttää kuona-aineita lihaksiin ja lihakset kipeytyvät.


Nopeasti hoitoon


Huolellisesta valmistautumisesta ja ennaltaehkäisystä huolimatta vamma saattaa joskus iskeä. Perinteinen KKK: kompressio, koho, kylmähoito – ja lepo riittävät usein hoidoksi. Hoito kannattaa aloittaa välittömästi tapaturman sattuessa. Kylmähoitoa jatketaan useita kertoja päivässä, 15–20 minuuttia kerrallaan. Kylmäpussin alla kannattaa käyttää kangasta mikä estää ihon paleltumisen. Kylmähoitojen välillä vamman ympärillä kannattaa käyttää puristussidettä. Mikäli vamman laatu arveluttaa tai paraneminen kotikonsteista huolimatta ei ala, on tärkeää hakeutua asiantuntijan puheille. Ota yhteyttä urheilijan terveyttä koskevissa asioissa Dextra Urheilu- ja tapaturmaklinikan sairaanhoitajaan puh. 050 512 9877. Suurimmassa osassa tapauksia SUL:in lisenssivakuutus tai oma sairauskuluvakuutus tai tapaturmavakuutus kattaa tutkimukset ja hoidon yksityisellä lääkäriasemalla. Oikein ja riittävän aikaisin hoidettuna urheilija paranee nopeammin takaisin lajin pariin.
 

Dextra Urheilu- ja tapaturmaklinikka
Marja-Leena Lehtonen sairaanhoitaja AMK
marja-leena.lehtonen@pihlajalinna.fi
Dextra Koskiklinikka,  Koskikeskus
Hatanpäänvaltatie 1
PL 17
33101 Tampere

puh. 050-5129877

www.dextra.fi

 

LiiteKoko
Leki_Koskiklinikka_yhteistyö.png158.49 Kt
Dextra_pihlajalinna_banneri.png149.96 Kt