SM-maastojen mitaliputki jatkuu Lempäälän Kisa Yleisurheilussa

2016 SM-maastot kilpailtiin Pohjanmaalla Vöyrissä. Reittinä oli erittäin vaihteleva mäkiä, mutkia ja jopa keinonurmea sisältävä maastorata, joka haastoi maastojuoksijat ja vaati niin teknistä, kuin taktista taitoa. Yhdestä viime hetken harmittavasta loukkaantumispoisjäännistä huolimatta seurastamme löytyi hienosti edustajia eri ikäluokissa.

Lauantaina kilpailut avasivat vanhimmat ikäluokat, eli ns. aikuisurheilijat, jossa Lempäälän Kisa Yleisurheilulla oli mukana yksi juoksija. M45 sarjassa Marko Luomi. Upeasti Marko juoksi taas ja nousi järkevällä juoksulla vain vajaan kuuden sekunnin päähän mitalista ja oli niukasti siis neljäs.

Myöhemmin iltapäivällä pääsivät radalle nuorimmat osanottajat. Kahdessa nuorimmassa sarjassa (9-10v) oli matkana 1km ja LeKi YU:sta ensimmäisenä matkaa taittoivat T9v sarjassa Iina ja Niia Niemelä. Tytöt näyttivät taas maastojuoksutaitoaan ja nappasivat upeat sijoitukset viisi (Iina) ja seitsemän (Niia), harmi kun tässä sarjassa ei ollut seurastamme kolmatta juoksijaa, koska sarjoittain oli myös joukkuekilpailu ja hyvä joukkuesijoituskin olisi ollut taattu.

Jo seuraavassa ikäluokkasarjassa (P10) oli taas LeKi YU:n värejä. Eero Ranta paranteli sijoitustaan matkan varrella ja oli hienosti 15. tiukan kirikamppailun jälkeen. 

T11 sarjassa jännitettiin taas kahta seuramme edustajaa. Matka pidentyi tytöille jo vähän oudommaksi matkaksi kahteen kilometriin. Ella Noora Haapalehto säntäsi ensimmäiseen mäkeen kovaa ja nappasi heti hyvät asetelmat. Sofia Mikkonen ei tullut hänkään kaukana perässä. Pitkä matka teki tehtävänsä ja tytöt saivat sananmukaisesti voimat kulutettua reitille. Ellis ilmestyi näkyviin maalialueelle hyvällä sijalla, lopussa hurjat kirikamppailut ja välillä tuloksissakin näytti jo, että sijoitus vaihtui, mutta lopulta reilulla seurasovulla kameran tutkiskelu uudelleen ja Ella Noora nousi vielä sijoituksen ja oli upeasti 5. Sofia juoksi erittäin järkevän juoksun vaikealla haastavalla radalla ja uudella matkalla, sijoitus oli 18. yli 30 juoksijan joukossa, tästä on hyvä jatkaa molemmilla kohti kevään muita maastojuoksuja ja kesän kisoja. 

P11 sarjassa Miika Niemelä juoksi myös pidempää matkaa ja osasi jakaa voimiaan kuumassa kelissä hyvin kuntonsa mukaan. Sijoitus oli hienosti 19. Miika on monipuolinen urheilija, joka yrittää rohkeasti lajia kun lajia, joka on vahva perusta jatkoon.

T13 sarjassa oli vielä yksi edustaja näissä nuorimmissa sarjoissa seurastamme. Emma Ranta juoksi tutulla tavallaan ohitellen ison joukon muita kilpailijoita kun pääsi vauhtiin. Emmalle 2km on jo tutumpi matka ja kun aiemmissa kevään seuramaastoissa hän oli parannellut liki minuutilla edellisvuoden vauhteja, niin tällä tahdilla kärki lähestyy kovaa. Nyt nuorten kilpailujen osanottajamäärältään suurimmassa sarjassa Emman sijoitus 26.

 

Sunnuntaipäivä valkeni lämpimänä ja aurinko paistoi äitienpäivän kunniaksi pilvettömältä taivaalta. Järjestäjät olivat hioneet koneistonsa edellispäivästä vieläkin paremmaksi ja täytyy sanoa, että kaikki pelasi moitteettomasti ja tuloksetkin ilmestyivät ennätystahtia myös katsojien nähtäviksi.

Ensimmäisenä sarjana oli T15, joka sarjana oli mukana SM-maastoissa nyt kolmatta kertaa. Seurastamme oli tällä kertaa vaan yksi edustaja Johanna Ranta, joka nuhan vaivaamana ei ollut siten ymmärrettävästi ihan parhaassa kilpailuvireessä. Sitkeästi "Johku" taisteli ja ohitteli vielä toisella kierroksella ison joukon kilpailijoita jotka alkuvauhti oli väsyttänyt, maalissa Johanna oli 18. Merkillepantavaa tässä sarjassa oli se, että sarja on kestävyyspuolella tässä ikäluokassa jopa yli kymmeneen vuoteen nyt varmasti tasokkain. Voittajan aika oli jopa niin hurja, että sillä olisi voitettu nyt myös N17v sarja, olisi oltu N19v sarjassa toinen ja N22v sarjassa kolmas, huh mitä vauhtia!

Seuraavana LeKi YU:sta radalle asteli M17 sarjassa Leevi Keronen joka yllätti monet paikalla olleet erittäin pirteällä ja järkevällä juoksullaan. Leevi tuli paikalle perjantaina olleista suunnistuskisoista ja vaikka siellä sattui huono päivä, niin sunnuntai osoitti, että juoksukunnolla Leeviä ei moni isompikaan metsässä voita. Leevin kunto oli tosin lähipiirillä tiedossa jo aiemmin, mutta sairastelu sotki hiukan aiempia kevään kilpailuja. Vaikka Leevi on sarjassa ensimmäistä vuotta hän juoksi ennakkoluulottomasti isompia vastaan ja oli kilpailussa huikeasti kuudes vaan sekunnin kymmenyksen edellisen sijan jääneelle. Mitaliinkaan ei jäänyt lopulta kun 15 sekunnin matka. Jäätävä juoksu hellettä lähentelevässä kelissä.

Seuraavana LeKi YU:sta oli juoksijoita N17 sarjassa ja siinä mukana peräti neljä edustajaa. Samalla tämä oli koko kilpailuiden suurin sarja osanottajamääriltään. Ensimmäisessä nousussa tyttöjä sai vielä tähyillä vähän kärjen takana, mutta pian alkoi tapahtua. Venla Ranta ilmestyi noin kilometrin kohdalla olevan pitkän mäen alle ohitellen edellä meneviä, samoin tekivät Anniina Mahkonen ja Hilda Kukonlehto aivan tuntumassa ja neljäntenä edustajana myös Ella Skog taivalsi suunnistuspohjalta mainiosti omalla tasollaan. Toisella neljän kilometrin lenkillä tytöt paransivat edelleen jatkuvasti ja jopa joukkuemitali häämötti horisontissa. Kannustajat eivät säästelleen ääntään. Tyttöjen loppusijoitukset olivat upeat, Venla (5.), Anniina (9.), Hilda (12.) ja Ella (68.)  Kolmen hengen joukkueena tytöt olivat lopulta pronssilla ja vain yhden sijalukupisteen päässä hopeasta ja ilo oli tytöillä ylimmillään tulosten ratkettua (liitteessä Marko Mahkosen kuva palkintojenjaosta)! Niin Venla, Anniina kuin Hildakin pääsevät lisäksi myös ensi vuonna samaan sarjaan.

Vielä pari juoksijaa seurastamme oli lähdössä kisailemaan. M19 sarjassa suunnistusta päälajinaan pitävä Konsta Puranen veti reitin läpi itselleen järkevällä vauhdinjaolla. Konsta on myös sarjassaan ensimmäistä vuotta ja näissä ikäluokissa vuodessa tehdään isoja harppauksia, siksi usein kärjessä menee ns. parempaa vuotta kisaavia nuorukaisia. Konstan loppusijoitus kilpailussa oli tällä kertaa 50.

Kisat päätti perinteisesti miesten 4km matka. Riku-Antti Naskali edusti siinä seuraamme ja lähti ennakkoluulottoman kovaa ensimmäiseen nousuun aivan kärkipäässä. Hiukan vauhti tasaantui matkan aikana, mutta sitkeästi mies taisteli maaliin loppusijoituksen ollessa 62.

Kaikki tulokset: http://www.enlund.fi/smmaastot/SMMaasto2016.htm

Kisäjärjestäjän kuvia: http://hiihtoniilo.kuvat.fi/kuvat/SM-maastot+Vöyri+2016/ (salasana: norrvalla)

Näin oli kisat tämän vuoden osalta nähty. Hejdå Vörå och tack. P10 sarjan Lekiläisedustajan toista lempiharrastusta lainaten voisi vielä muistuttaa, että meni kisat kilpailijoiden mielestä hyvin tai huonosti, niin "uutta matoa koukkuun", eli aina uusia kilpailuja näköpiirissä. Vuonna 2017 SM-maastot ovat eri suunnassa ja erilaisessa maastossa, kun pääosin nurmipintainen ja yleisöä hellivä kisareitti löytyy Lahden kupeesta Vierumäeltä.

LiiteKoko
SM-maaston N17 joukkuemitalistit 2016.jpg66.09 Kt