SM-viesteistä upeita pistesijoja LeKi Yleisurheilulle!

Viestinjuoksun Suomen mestaruuksista juostiin tänä vuonna jo 104. kerran. Järjestävänä seurana toimi historian menestyksekkäin suomalainen yleisurheiluseura Helsingin Kisa-Veikot. Kisat juostiin 2.-3.7.2016 perinteikkäällä Eläintarhan urheilukentällä eli helsinkiläisittäin Eltsussa. Samassa paikassa edellisen kerran SM-viestit juostiin 66 vuotta sitten vuonna 1950.

SM-viesteissä juostiin peräti kahdeksan Suomen ennätystä, joka on kisahistorian ennätysmäärä. Kalevan malja -pisteissä mitattuna kisojen kolme parasta seuraa olivat Jyväskylän Kenttäurheilijat, Helsingin IFK ja Turun Urheiluliitto. JKU katkaisi samalla järjestävän seuran 12 vuotta (2004-2015) kestäneen putken parhaana viestiseurana.

Lempäälän Kisa Yleisurheilusta matkassa oli joukkueet kaikkiaan viidessä eri lajissa. Sijoitukset olivat kaikilla joukkueilla erinomaiset, eikä SM-viestimitalikaan kaukana ollut.

Kisat alkoivat lauantaina lekiläisittäin N19 4x100m viestillä, jossa joukkueena oli Nea Karppinen, Eerika Reunanen, Noora Leppimaa ja Jasmin Juujärvi. Joukkue juoksi erinomaisesti ajan 50.05, jolla sijoitus oli lopulta kymmenes. Aikavertailusta finaaliin olisi tarvittu aika 49.26. Viesteissä on aina myös onnea ja epäonnea. Tästä osoituksena oli alkuerien viimeinen erä, jossa kaksi etukäteen erittäin kovaa joukkuetta ei päässyt maaliin. Näin ollen tuosta erästä toisena olleen ja suoraan loppukilpailuun selvinneen joukkueen aika oli 50.43 eli Leki-tyttöjä huonompi. Näin se homma vain menee.


Nea (vas.), Noora, Eerika ja Jasmin

Saman ikäisissä pojissa LeKi-joukkueen muodostivat Tomy Nurmesniemi, Santeri Kuusiniemi, Juuso Petäjäsuo ja Matias Mustonen. LeKi-miehet olivat erässään kolmantena ajalla 44.37. Aikavertailusta finaaliin mentiin ajalla 44.18 ja joukkueen sijoitus oli kymmenes. Myös erän kakkossija olisi tuonut finaalipaikan ja siinä joukkue oli pitkään kiinni, sillä loppusuoralla yksi joukkue livahti takaa ohitse. Valtava pettymys finaalipaikan menetys ei kuitenkaan ollut, sillä tämä viesti oli lämmittelyä sunnuntain aitaviestiin, joka etukäteen tiedettiin hienoksi mahdollisuudeksi.

Illan päätti N17-sarjan tyttöjen 3x800m viesti, jossa LeKi-joukkueen muodostivat Johanna Ranta (15v), Viola Pennanen (14v) ja Venla Ranta (16v). SM-kisoissa aivan ensikertalainen oli Viola, joten jännityskin oli sen mukaista, mutta apuna olivat kokeneet Rannan sisarukset valmentaja Vellu Ranta mukanaan. Tavoitteena oli juosta tasainen kisa n. 7.45 aikaan. Tavoite toteutui ja tulos 7.43,58 toi kisassa sijan 14. Hieno kisa ja hyvää kokemusta tulevaisuuteen.

Sunnuntaina tulessa olivat jo edellisenä päivänä kisanneet 19-sarjan viestinelikot. Finaaliodotukset olivat korkealla, kun M19-nelikko nyt järjestyksessä Santeri Kuusiniemi, Juuso Petäjäsuo, Matias Mustonen ja Tomy Nurmesniemi starttasi 4x100m aitaviestin alkuerään. Aitaviestissä aina sattuu ja tapahtuu, mutta LeKi-joukkue selviytyi hienosti maaliin ajassa 56.72 ja eränsä kakkosena. Finaalipaikka oli jo selviö, mutta jännättäväksi jäi pääsy neljän parhaan joukkoon ja A-finaaliin. Lopputuloksissa LeKi oli viides ja ensimmäisenä A-finaalista putojana paikka oli iltapäivän B-finaalissa. Tätä ei turhaan murhehdittu, kun tiedettiin että vieläkin parantamisen varaa on ja mahdollisuudet murjoa vaikka pronssin syrjään kiinni.

Iltapäivän finaalissa oli LeKi-silmälasein katsottuna toiveet korkealla. Eikä turhaan, sillä joukkueen suoritus oli täysin virheettömän erinomainen. B-finaalin voitto tuli upeasti ajalla 55.77 eli alkueristä aika parani lähes sekunnin. Loistava suoritus ja johtopaikka ennen A-finaalia. Kun tiedettiin, että kaikkea voi tuossa aitaviidakossa sattua, niin jännitettävää riitti. Tietenkään epännistumista ja vastoinkäymistä ei toisille toivo. Siis eihän tietenkään, ei nyt kukaan, sillä eihän se tulisi kuuloonkaan. A-finaalissa kolmen kärki oli kova ja jakoi mitalit, mutta upeasti isojen kaupunkien seurojen takana neljänneksi sijoittui pieni ja sisukas LeKi Yleisurheilu. LeKi-joukkueen menestyksen resepteissä löytyy muutama ainesosanen. Ensinnäkin joukkueessa on neljä hyvää aituria, toiseksi helmi aina tarvitaan ja se oli Santeri Kuusiniemen loistelias aitominen sekä kolmanneksi joukkueen taustalla valmentajana on osaava Janne Viitala. Näillä eväillä voidaan pienestäkin seurasta ponnistaa pitkälle. Finaalijuoksu sai mukavasti myös YLE:ltä ruutuaikaa ja osoitteesta http://areena.yle.fi/1-3396416?autoplay=true lähetyksen kohdasta 26.30 saa tästä juoksusta nauttia.


Matias (vas.), Juuso, Santeri ja Tomy

Kisan viimeinen lekiläisjoukkue esiintyi N19-sarjan 4x400m kovassa viestissä. Tytöt pääsivät tilastoaikansa puolesta ns. kuumaan eli A-erään, jossa pääasiassa mitalit aina ratkaistaan. Nea Karppinen teki avausosuudella parhaan ratakierroksen juoksunsa ja tuli vaihtoon aivan kärjessä. Noora Leppimaa ja Jasmin Juujärvi taistelivat väliosuuksilla hienosti pitäen sijoituksen kuuden parhaan joukossa. Ankkuriosuudella Eerika Reunanen juoksi lennokkaasti ja nousi taistelemaan vielä loppusuoralla viidennestä sijasta. Se taistelu ei aivan tuonut tulosta, mutta sijoitus oli upeasti kuudes ajalla 4.06,17. Tätäkin juoksua voi nähdä em. YLE Areenan linkistä kohdasta 50.00 lähtien. Erinomainen veto tältä nuorelta joukkueelta, joka ikänsä puolesta pääsee vielä samaan sarjaan ensi vuodenkin kisoissa, jotka muuten käydään Ratinan stadionilla.

Summa summarum SM-viesteistä. Seuran kannalta tärkeitä asioita oli saada pari uutta lekiläistä mukaan näihin karkeloihin, sillä se kantaa hedelmää tulevaisuuteen, jonne aina pitää se katse luoda. M19-sarjan aiturijoukkue paransi kisa kisalta ja lajin LeKi-ennätys on nyt aivan uudella tasolla. Tyttöjen niin 4x100m kuin 4x400m ajat ovat uusia LeKi-ennätyksiä sarjoissa N19, N22 ja naiset. Näiden nuorten naisten viestivauhtiin ei ole siis Lempäälän yleisurheilijat päässeet edes yleisurheilun kultaisilla vuosikymmenilla 1970-80 -luvuilla. Ilman mitaleitakaan Lempäälä ei jäänyt, sillä M19-sarjassa TU-38:n riveissä urheilleet Aleksi Heimonen otti täyden värisuoran mitaleja ja Aleksi Pelto hopeaa ja pronssia. 

Kaikki kisatulokset http://www.tilastopaja.org/fi/db/tulokset.php?CID=30389

LiiteKoko
IMG-20160702-WA0002.jpg44.84 Kt
IMG-20160703-WA0001.jpg33.04 Kt