Kisamatka Unkarin Budapestiin kesäkuussa 2016

Lempäälän Kisa Yleisurheilun kaksi urheilijaa Pinja Kianta ja Viola Pennanen tekivät yhdistetyn loma- ja kilpailumatkan Unkariin. Unkarin matka oli varattu jo talvella ja keväällä kyselimme paikalliselta keihäsvaikuttajalta Budapestista mahdollisia keihäskilpailuja. George Herczeg pitää yllä myös keihään epävirallista maailmantilastoa juniori-ikäisille ja paljon muuta keihäsmateriaalia löytyy hänen sivustoiltaan.

Reissuun lähdimme sunnuntai-iltana 19.6. ja ajelimme Budapestista Keski-Euroopan suurimman järven Balatonin rannalle Tihany nimiseen pieneen kylään. Torstaina palasimme takaisin Budapestiin, jossa olimme seuraavaan sunnuntai-iltaan saakka. Perjantaina, joka oli juhannusaatto, sattui olemaan iso keihäskisa Budapestissä. Kyseessä on keihään osalta Unkarissa toiseksi isoin kilpailu, jonne tulee ympäri Unkaria yleisurheilijoita.

Kilpailuun ilmoittautuminen itsessään oli jo jonkinmoinen operaatio, joka olisi ollut vaikeata ilman Georgen apua. George toimi välikätenä ja hoiti tarvittavia tietoja aina eri tahoille Unkarissa. Georgelle ilmoitettiin Pinjan ja Violan tiedot, nimi, seura, tulokset. Seuraavassa vaiheessa tarvittiin passin numerot, jotta tytöt saatiin rekisteröityä unkarilaiseen kilpailujärjestelmään. Lopuksi tarvittiin vielä lupa Suomen Urheiluliitolta lupa, jossa kerrotaan, että Pinja ja Viola saavat osallistua kilpailuihin Suomen Urheiluliiton puolesta.

Kilpailuaamu valkeni lämpöisenä, heti aamulla lämpötila yli 20 astetta ja päivällä ennen kilpailun alkamista lämpötila varjossa oli jo 36 astetta. Juomaa kului hyvinkin repullinen jokaiselta. Aamulla katsastettiin paikallista kävelykatua ja sen tarjontaa. Sieltä suunnistimme ensin keltaisella metrolla (maailman kolmanneksi vanhin, avattu 1896) pääteasemalla ja sieltä jatkettiin muutama pysäkinväli paikallisjunalla lähelle kisapaikkaa, josta oli enää noin kilometrin kävelymatka urheilukentälle.

Kilpailupaikalla piti olla viimeistään puolitoista tuntia aikaisemmin. Ensin piti maksaa kilpailumaksu (noin 2,80 €), mutta eihän nimiä löytynyt mistään. Sähköpostit esittelemällä maksut sai hoidettua. Sen jälkeen mentiin viereiselle pöydälle, jossa varmistettiin osallistuminen. Tässä asia hoitui jo sutjakammin yhden englannin kieltä osaavan kanssa. Seuraavaksi kyselimme keihäitä lainaksi alkulämmittelyyn. Seuran keihäitä ei löytynyt, mutta kun oli käyty kuusi henkilöä läpi löytyi mies, joka järjesti erään saman sarjalaisen tytön (voitti myöhemmin kilpailun) keihäät tytöille lainaksi.

Kilpailukeihäänä Unkarissa on 500g keihäs tytöillä 13-sarjasta alkaen. Pinjalle ja Violalle keihäs oli outo; Pinja on kerran aikaisemmin kisassa heittänyt viime vuonna sen painoisella ja Viola ei kertaakaan aikaisemmin. Kilpailu alkoi ajallaan ja sitä ennen oli samanlaiset rutiinit kuin meillä Suomessakin. Kilpailun kulku oli myös hyvin samanlainen meidän kilpailujen kanssa ja vaikka yhteistä kieltä ollutkaan tytöillä toimitsijoiden kanssa, asiat sujuivat kuitenkin hyvin, elekielen ja unkarilaisten sanojen saattelemina. Ainoa poikkeus oli se, että vain pisin heitto mitattiin. Jokaisella kilpailijalla oli oma numerolätkä, joka siirrettiin kierroksittain aina jos sai pidemmän heiton kuin aikaisemmin. Linkistä löytyy kuvia kisasta, sekä paljon keihäsasiaa.

Molemmille tytöille syntyi kilpailuissa ennätykset. Pinjan tulos 41.15 on LeKin T14 ja N17 sarjan ennätys, sijoitus neljäs ja Violan tulos hyvä 29.47, sijoitus kuudestoista. Linkistä löytyy kisan tulokset sivulta 30/50.

Kisasta jäi kaikille positiiviset muistot ja se oli mukava kokemus yhdistettynä lomamatkaan!

Terveisin Pinja & Viola huoltajineen